Mountain View Cemetery perimeter plans

Share Mountain View Cemetery perimeter plans on Facebook Share Mountain View Cemetery perimeter plans on Twitter Share Mountain View Cemetery perimeter plans on Linkedin Email Mountain View Cemetery perimeter plans link

What is this project about?

Mountain View Cemetery (MVC) is developing a plan for changes and improvements to its entrances, hedges and fences over the next several years. The objective of this initiative is to preserve the culture of Vancouver’s only cemetery while considering the relationship with the surrounding community. The changes to the entrances, hedges, and fences will be designed to allow public access, while protecting the existing graves.

Background

The MVC is situated west of Fraser Street, between 31st and 43rd Avenues. The cemetery comprises 106 acres of land and has over 92,000 grave sites and more than 145,000 interred remains. MVC is an essential part of the Vancouver landscape, serving as a memorialization space for the past, present, and future. The cemetery requires continuous maintenance and attention to ensure its beauty, longevity, and continued viability.

This public engagement aims to gather public feedback on enhancing the cemetery's entrances, fences, and hedges while preserving the cemetery's cultural heritage.

Process

The project will be guided by the Mountain View Cemetery Master Plan. A team of landscape architects, consultants, cemetery staff and leadership are working on a plan to determine what changes will be happening.

A public engagement process to to gather public feedback on enhancing the cemetery's entrances, fences, and hedges while preserving the cemetery's cultural heritage closed on March 17, 2023. What we heard is available in the Mountain View cemetery perimeter plan engagement summary (PDF, 1.6 MB). Proposed changes and perimeter plans will be available in 2024.

What is this project about?

Mountain View Cemetery (MVC) is developing a plan for changes and improvements to its entrances, hedges and fences over the next several years. The objective of this initiative is to preserve the culture of Vancouver’s only cemetery while considering the relationship with the surrounding community. The changes to the entrances, hedges, and fences will be designed to allow public access, while protecting the existing graves.

Background

The MVC is situated west of Fraser Street, between 31st and 43rd Avenues. The cemetery comprises 106 acres of land and has over 92,000 grave sites and more than 145,000 interred remains. MVC is an essential part of the Vancouver landscape, serving as a memorialization space for the past, present, and future. The cemetery requires continuous maintenance and attention to ensure its beauty, longevity, and continued viability.

This public engagement aims to gather public feedback on enhancing the cemetery's entrances, fences, and hedges while preserving the cemetery's cultural heritage.

Process

The project will be guided by the Mountain View Cemetery Master Plan. A team of landscape architects, consultants, cemetery staff and leadership are working on a plan to determine what changes will be happening.

A public engagement process to to gather public feedback on enhancing the cemetery's entrances, fences, and hedges while preserving the cemetery's cultural heritage closed on March 17, 2023. What we heard is available in the Mountain View cemetery perimeter plan engagement summary (PDF, 1.6 MB). Proposed changes and perimeter plans will be available in 2024.

Share Mountain View Cemetery Entrances on Facebook Share Mountain View Cemetery Entrances on Twitter Share Mountain View Cemetery Entrances on Linkedin Email Mountain View Cemetery Entrances link

Mountain View Cemetery Entrances

about 1 year

CLOSED: This map consultation has concluded.
Share Mountain View Cemetery hedges and fences on Facebook Share Mountain View Cemetery hedges and fences on Twitter Share Mountain View Cemetery hedges and fences on Linkedin Email Mountain View Cemetery hedges and fences link

Mountain View Cemetery hedges and fences

about 1 year

This map highlights the perimeter according to the primary intention(s) for each section.

GREEN - retain primarily as hedge

BLUE - residential style, visually and acoustically transparent. Mix of picket fence and hedge

BLACK - sound and visual barrier: steel panel fence, stone wall 

CLOSED: This map consultation has concluded.
Page last updated: 18 Dec 2023, 04:28 PM